Що ми розуміємо під поняттям «раціональне харчування»? А це - різноманітне і збалансоване харчування, що містить усі необхідні компоненти для повноцінного розвитку дитячого організму. Раціональне харчування є невід'ємною складовою здорового способу життя та одним з чинників підвищення резистентності організму до більшості інфекційних і неінфекційних захворювань у дітей раннього та дошкільного віку.
        Неправильне харчування дитини є причиною різноманітних порушень травлення, що негативно відбивається на стані імунної системи. Останнім часом значно зросла кількість дітей, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. Через патологію шлунково-кишкового тракту, що зумовлює різні види порушення травлення, у дитини розвивається дисбактеріоз кишківника. Саме у кишківнику знаходиться багато лімфатичних фолікулів, які формують імунну систему. Внаслідок порушення травлення в організмі накопичуються токсини, що виснажують імунну систему. До того ж через дисбактеріоз кишківника дружня мікрофлора пригнічується, а патогенна й умовно патогенна — зростає, що збільшує навантаження на імунну систему організму та знижує його захисні функції. Саме такі діти часто хворіють на гострі респіраторні захворювання.

       До того ж часто хворіють ті діти, які страждають на різні види алергії, зокрема харчову. Схильність організму до алергічних реакцій свідчить про неправильну роботу імунітету. Нераціональне харчування лише посилює ймовірність появи алергії та спричиняє дисбаланс в імунній системі. Як наслідок — дитина частіше хворіє.
       Рекомендації щодо правильного харчування дітей, які часто хворіють
       На що слід звернути увагу при формуванні раціону дітей, які часто хворіють?
      - режим харчування;
      - якість продуктів (наявність мікроелементів та вітамінів);
      - спосіб зберігання продуктів і їх відповідність термінам зберігання;
      - наявність продуктів з високим вмістом заліза;
      - спосіб кулінарного оброблення продуктів. Страви мають бути максимально простими: смаження слід уникати;
      - енергетичну цінність (молочні і кисломолочні продукти, різні види круп - вівсяна, гречана, пшоняна, нежирні сорти риби і птиці, яйця, овочі та фрукти);
      - не можна годувати дитину силоміць, особливо хвору. Під час інфекційного захворювання печінка дитини бере активну участь у синтезі антитіл, і не слід «відволікати» її від цієї важливої справи. У першу добу захворювання ГРВЗ можна пропонувати дитині лише тепле пиття — воду або чай. Печиво, цукерки та інші легкозасвоювані вуглеводи у цей період вживати не бажано.